Twitter op de beurs
Twitter is nu bijna twee weken een beursgenoteerd bedrijf. De miniblog heeft gelijk een goede start gemaakt met een directe groei van 26 dollar, de openingsprijs, naar 45 dollar, zeer hoog voor een nieuw bedrijf op de beurs. Maar is dit wel zekerheid voor succes in de toekomst? En wat betekent de beursgang van Twitter voor de gebruikers en andere betrokkenen?
De koers schiet omhoog
Aan het begin werd de introductieprijs van Twitter op 26 dollar per aandeel gezet. Het bedrijf opende én eindigde echter met een koers van 45 dollar per aandeel; wel 70% hoger dan de oorspronkelijke prijs. Voor deze prijs is Twitter ruim 31 miljard dollar waard, een ongekend hoog bedrag op de eerste dag van de beursgang. Echter wil dit niet zeggen dat investeren in Twitter op de lange termijn succesvol is. Twitter heeft dan wel 218 miljoen bezoekers die minimaal maandelijks actief zijn en er worden per week miljarden tweets de wijde wereld in gestuurd, het medium loopt nog ver achter op Facebook. Wat weer grappig om te zien is, dat Facebook bij de beursgang in mei 2012 eerst flopte. Het aandeel startte op 38 dollar, maar ging daarna keihard onderuit. Dit kwam vooral doordat er teveel een hype rond de beursgang van Facebook was en het dus niet zoveel waard bleek te zijn als veel mensen dachten of hoopten. De eerste week na de beursgang bleef de koers van Facebook zelfs dalen, tot de waarde na drie maanden zelfs gehalveerd was ten opzichte van het startbedrag. Sommige experts denken dat dit komt doordat Facebook niet duidelijk maakte hoe ze geld willen gaan verdienen in de toekomst. Een slechte start is gelukkig ook niet altijd een voorbode van tegenspoed; de koers van Facebook staat nu al een stuk beter en is ruim boven het startbedrag uitgekomen.
Maar wat betekent dit nu?
De gewone gebruiker zal niet of nauwelijks iets merken van de beursgang van Twitter. Het is vooral iets dat achter de schermen plaatsvindt en weinig invloed heeft op de manier waarop Twitter werkt en dergelijke. Wel zal Twitter nu nog meer zijn best moeten doen om te groeien en te bewijzen aan investeerders dat er winst te maken valt door aandelen van Twitter te kopen. Twitter kan onder andere uitbreiden door te:
- Vernieuwingen aan te brengen in bijvoorbeeld design en format, om professioneler over te komen
- Meer personeel aantrekken
- Kleinere bedrijfjes overnemen (zoals Facebook met Instagram heeft gedaan)
- Veel geld binnen blijven halen met advertenties
Een probleem waar Twitter al een tijdje mee kampt is groei; eind 2012 verwachtte CEO Dick Colesto dat het aantal gebruikers aan het eind van 2013 verdubbeld zou zijn ten opzichte van 2012. Echter zou dat met de huidige groei slechts 30 procent zijn. Dit betekent echter nog niet dat er geen winst te halen is bij Twitter, omdat ze nog veel mogelijkheden hebben op het gebied van advertenties. Waar Facebook een redelijk gelijke verdeling heeft op het gebied van mobiele en internetadvertenties, is het aandeel van mobiele advertenties bij Twitter veel groter. Via advertenties in de browser zou het bedrijf nog veel geld kunnen binnenhalen. Uiteraard kunnen we niet in de toekomst kijken, maar als Twitter hard werkt aan groei en investeerders weet te lokken kan het een aardig grote naam worden.