Werk en privé op het internet

Veel mensen maken gebruik van sociale media op het internet. Dit kan heel handig zijn om zakelijke contacten te onderhouden of met vrienden en familieleden te communiceren. Je wilt echter niet dat mensen alles van je te weten kunnen komen op het internet. Je hoor vaak genoeg verhalen van mensen die op het matje worden geroepen of zelfs ontslagen worden vanwege iets wat zij op Facebook hebben geplaatst. Het kan dus erg verstandig zijn je werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden op het internet. Lees hier meer over verstandig omgaan met sociale media.

Gebruik van sociale media

Ongeveer zeven op de tien mensen in Nederland maakt gebruik van sociale media. Alle mensen hebben wel eens van Facebook gehoord of weten wat het is. Sociale media zijn een veel voorkomend fenomeen in deze tijd, onafhankelijk van leeftijdscategorieën. Het is dan ook niet zo gek dat veel werkgevers of bedrijven checken of de profielen van hun werknemers wel helemaal in orde zijn. Het zou natuurlijk erg schadelijk voor hen zijn als een werknemer regelmatig zijn of haar kritiek op de werkgever uit, of een punt dat gevoelig ligt binnen het bedrijf uitvoerig op het internet bespreekt. Aan de andere kant kunnen werknemers via hun sociale contacten hun werkgever juist positief profileren en deze extra publiciteit geven en wellicht zelfs klanten. Voor een werknemer kan het dus erg lastig zijn wat er wel en wat er niet op sociale media gezegd kan worden. Een aantal tips die ik je kan geven zijn:

  • Wees altijd voorzichtig met kritiek. Op het internet verdwijnt iets nooit geheel en veel dingen kunnen later nog gevonden worden.
  • Als je kritiek levert op bijvoorbeeld een partner of leverancier van je bedrijf waar je werkgever juist mee onderhandelt, kun je in een disclaimer aangeven dat het jouw eigen mening is en dat deze niet representatief is voor je bedrijf.
  • Zeg geen dingen waar je later spijt van kunt krijgen. Zoals gezegd kan veel achterhaald worden op het internet en dat wil je natuurlijk niet. Als je een status of blog wijzigt of verwijdert, geef dan duidelijk aan waarom je dit doet.
  • Positief over je bedrijf praten is natuurlijk altijd leuk. Pas wel op dat je profiel niet te erg een uithangbord van je werkgever gaat worden en je alleen maar probeert je bedrijf te promoten.

Loesje’s kijk op werk en privé op het internet.

Moet ik werk en privé gescheiden houden op het internet?

Veel mensen vragen zich af of ze hun privéleven en hun werk gescheiden moeten houden op sociale media. Het kan soms erg verstandig zijn dit te doen. We hebben bijvoorbeeld niet voor niets twee e-mailaccounts; één voor privégebruik en één voor op de zaak. Dit kun je ook op sociale media toepassen. Sommige mensen kiezen ervoor twee profielen aan te maken, waartussen ze werk en privé strikt gescheiden houden. Dit heeft als voordelen dat je eenvoudig onderscheid kunt maken tussen de twee. Voor anderen kan het echter verwarrend zijn, zeker als mensen zowel collega als vriend van je zijn. Als je profiel bovendien openbaar is kan iedereen alsnog alles van je lezen. Daarom raad ik sowieso aan je profiel niet voor iedereen zichtbaar te maken, niet alleen voor je werkgever, maar ook voor anderen die misbruik zouden kunnen maken van jouw informatie.

Wie echt een scheiding tussen werk en privé op het internet wil kan handig gebruik maken van LinkedIn en Facebook. Omdat LinkedIn al zakelijk georiënteerd is kun je hier eenvoudig je zakelijke contacten onderhouden. Facebook kun je dan gebruiken voor je overige contacten. Let wel altijd op met wat je op het internet plaatst! Hoe goed je iets ook beveiligt of probeert te verwijderen, de meeste informatie valt nog steeds te achterhalen. Met deze tips kun je je contacten op het internet beter ordenen en hoef je niet bang te zijn dat werk en privé teveel door elkaar raken.